Suomi kuopio com

suomi kuopio com

Kerrostalot rakennetaan Petoselle Pyörön alueella ja Saaristokaupunkiin Keilanrannan kanavan tuntumaan. Ukkonen on katkonut sähköjä Pohjois-Savossa iltapäivällä. Hieman ennen iltapäivä kolmea Savon Voiman verkkoalueella oli sähköttä noin asiakasta. Itä-Suomen poliisin mukaan 7 autoilijalle kirjattiin rikosilmoitus törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Kuopion kaupunki on laatimassa liikennevalojen yleissuunnitelmaa vuodelle Suunnitelman tavoitteena on määritellä liikennevaloliittymien kehittämisen periaatteet sekä kartoittaa toimenpidetarpeita tuleville vuosille.

Savon koulutuskuntayhtymän Muuruveden maatalous- ja puutarha-alan ammattikoulun sulkeminen on varmistunut, uutisoi YLE. Savon koulutuskuntayhtymän hallitus päätti asiasta eilen kokouksessaan. Suomen neljänneksi suurin kotimainen energiapalveluyhtiö perustettu - Kuopion Energia ja Savon Voima mukana uudessa yhtiössä.

Sisältää kuvan Katso Kuvat. Kuopion Hietasalon tekopohjavesilaitos käytössä huollon jälkeen - puhdistuten järviveden käyttö raakavetenä aiheuttanut makumuutoksia. LähiTapiola Savolta euroa Savonialle. Kahvilavieras Tilla Martikainen näkee Kuopion keskustan tulevaisuuden valoisana.

Sisältää kuvan Sisältää ääntä. Kuopion Palloseuran europelivastustaja arvottu. Kuopio Tanssii ja Soin järjestäjät tyytyväisiä tapahtumaan.

Valepoliisirikoksia tehtailtiin yli ja euron rikoshyöty - rikoskokonaisuus syyteharkintaan. Pohjoissavossa käytettin kiintokuutiota polttopuuta pientaloissa. Kuopion tori on kaupungin kaupallinen keskipiste. Sen ympärille ovat keskittyneet muun muassa pankit , tavaratalot Anttila , Carlson ja Sokos sekä kauppakeskukset Aapeli , Minna , H-talo ja Sektori.

Itse torilla myydään jos jonkinlaista tavaraa, etenkin markkina-aikaan, mutta tunnetuimmat tuotteet lienevät muun muassa kalakukot ja lihapiirakat. Kuopion keskustassa sijaitsevat Kuopion museo ja Kuopion taidemuseo. Valtakunnallisesti merkittävä Suomen ortodoksinen kirkkomuseo on keskustan läheisyydessä Ison hautausmaan vieressä. Kuopion tuomiokirkko ja J. Snellmanin puisto muodostavat ympäristöllisesti yhtenäisen kokonaisuuden. Kuopiossa sijaitsee myös autonomian aikaan rakennettu Pyhän Nikolaoksen katedraali , joka toimi Suomen ortodoksisen kirkon pääkirkkona vuosina Tanssiteatteri Minimi palkittiin vuoden teatterina.

Kuopion kaupunginteatterin perusparannuksen yhteydessä valmistui kaksi uutta katsomoa: Teatterin ulkopuolelle rakennettiin ulkoilmanäyttämö. Uudistunut teatterirakennus avattiin elokuussa Kuopiossa on eri puolille kaupunkia kiinnitetty muistolaattoja.

Niitä on enemmän kuin missään muussa suomalaiskaupungissa, 63 kappaletta, minkä lisäksi ulkotiloissa on muita julkisia taideteoksia ja muistomerkkejä vielä 59 kappaletta. Laattojen isänä pidetyn kanslianeuvos Heikki Viitalan aikana, alkaen luvulta, laattoja pystytettiin jopa 50 kappaletta. Sarka — Luova Pohjois-Savo hankkeen vuonna tehdyn yrityskartoituksen mukaan Kuopiossa toimi tuolloin luovan alan yritystä , kun koko Pohjois-Savossa niitä toimi yhteensä Kuopio on perinteikäs urheilukaupunki.

Kaupungin urheiluelämä on varsin pitkälle keskittynyt Väinölänniemen stadionin , Kuopion keskuskentän aik. Magnum Areena , Niiralassa sijaitsevan jäähallin sekä Puijon ympärille. Nilsiän ja Kuopion kaupunkien yhdistyessä 1. Kuopiossa on myös Kuopio-halli sekä karting -rata, joka sijaitsee Neulamäessä. Kuopion ravirata on Sorsasalon kaupunginosassa. Valtatie 5 kulkee moottoritienä kaupungin etelärajalta Vehmasmäestä aina Siilinjärvelle saakka.

Ensimmäinen osa moottoritietä, keskustasta Päivärantaan valmistui , ja toinen osa moottoritietä Hiltulanlahti — Vehmasmäki on vuodelta Lisäksi tie on ainoa yhteys Kuopiosta pohjoiseen.

Rinnakkaistie, jota käyttävät myös hitaat ajoneuvot, valmistui moottoritien eteläpuolelle. Rautatie Päivärannan ja Vuorelan välillä sijoittuu moottoritien ja rinnakkaistien väliin.

Junaliikennettä palvelee Savon rata , jota pitkin on suorat yhteydet Helsingin, Oulun ja Turun suuntiin. Lisäksi on hyvät vaihtoyhteydet Pieksämäen kautta länteen ja itään Jyväskylä, Tampere, Turku, Joensuu.

Syksyllä valmistunut Kerava—Lahti-oikorata yhdessä VR: Yöjunia ei Kuopiossa ole matkustajakäyttöön tarjolla. Helsingin ja Kuopion välillä kulkee kuitenkin useita yölinja-autovuoroja. Lisäksi Helsingistä Pieksämäelle kulkee maanantaista perjantaihin yöpikavuoro, jolta on Pieksämäellä varhainen jatkoyhteys Kouvola—Rovaniemi-pikajunalla Kuopioon. Linja-autoliikennettä Kuopiosta suuntautuu runsaasti Savon ja Pohjois-Karjalan lähikaupunkeihin sekä Jyväskylään ja Kajaaniin.

Poikittainen pikavuoro Joensuun ja Vaasan välillä kulkee päivittäin Kuopion, Viitasaaren ja Seinäjoen kautta molempiin suuntiin. Näiden lisäksi linja-autoliikenne suuntautuu tiheästi myös Helsinkiin ja Ouluun.

Kuopion lentoasema Rissala sijaitsee 14 kilometrin päässä Siilinjärvellä. Kentältä on päivittäin useita vuoroja Helsinkiin ja lisäksi paljon lomaliikennettä. Kuopiossa on matkustajasatama , josta on kesäisin liikennettä Heinävedelle ja Savonlinnaan sekä paikallisristeilyitä. Kuopion matkustajasatama oli aiemmin tunnettu sisävesihöyrylaivoistaan, mutta nykyään kaikki Kuopiosta vakituisesti liikennöivät sisävesilaivat ovat dieselmoottorialuksia.

Kuopiosta liikennöivät kesäisin muun muassa seuraavat alukset: Kumpusaaressa on syväsatama, josta rahtiliikennettä Saimaan kanavan kautta Itämerelle. Lisäksi satamatoimintaa on Sorsasalossa. Kelloniemen öljysatama on jäänyt pois käytöstä öljykuljetukset kielletty sisävesillä. Paikallista linja-autoliikennettä hoitaa Kuopion liikenne Koiviston Auto. Paikallisliikenteen bussit liikennöivät laajasti myös Siilinjärven asuinalueilla.

Osan Siilinjärvelle suuntautuvasta paikallisliikenteestä hoitaa Pohjolan Liikenne. Vuonna Kuopiossa ilmaistiin kiinnostusta lähijunaliikennettä kohtaan.

Jos suunnitelmien mukainen lähijunaliikenne toteutuisi, se kattaisi laajimmillaan välin Iisalmi — Pieksämäki. Tosin näin laajalla yhteysvälillä kyseessä olisi pikemminkin taajamajunaliikenne. Pelkästään Kuopion kaupungin ja sen lähialueet kattava liikenne on kuitenkin asukastiheyden ja rautatie - sekä asema infrastruktuurin nykyisen kunnon ja tulevaisuuden investointitarpeiden johdosta todennäköisempää.

Kuopiossa on asukasta yhtä taksia kohden. Kuopion elinkeinorakenne on erittäin monipuolinen. Kuopiossa on yhteensä noin 5  yritystä ja yhteisöä, joista yli käy kauppaa myös ulkomaille.

Työpaikkoja on 48  Merkittävä rooli kuopiolaisen elinkeinoelämän kehittämisessä on Kuopion kaupungin yrityspalvelulla. Yrityspalvelu edesauttaa Kuopiossa toimivien yritysten kehittymistä ja parantaa yritysten toimintaympäristöjä.

Toimintaympäristöjen kehittämisessä keskeisintä on tontti- ja toimitilatarjonnan parantaminen. Matkailulla on suuri merkitys Kuopion elinkeinoelämälle. Majoitus- ja ohjelmapalveluiden järjestäminen antaa monelle työpaikan.

Rauhalahden leirintäalue on yksi osoitus kuopiolaisesta osaamisesta. Se on maamme ainoa viiden tähden leirintäalue. Kuopiossa toimii Kuopion Yrittäjät , Savon Yrittäjien paikallisyhdistys.

Merkittävimpiä viimeaikaisia yrityshankkeita ovat Honeywellin Suomen toimintojen keskittäminen Kuopioon, Ark Therapeuticsin geenilääketehtaan valmistuminen, Bella-Veneiden rakentama veneteollisuuden keskittymä Marine Park Siikaniemeen sekä Junttanin vuoden lopussa Kylmämäkeen valmistuneen 15 miljoonan euron kokoonpanotehtaan rakentaminen. Junttanin nykyisen tehtaan tontille Särkilahteen tulee tilat isolle kauppakeskukselle.

Savoconin ja TKD Suomen 11 miljoonalla eurolla ostamalla 9,7 hehtaarin tontilla on rakennusoikeutta 58  neliömetrille. Yrityskaksikko aikoo panostaa kohteeseen yhteensä noin 40 miljoonaa euroa. Vähittäiskaupan investoinneista merkittävimmät ovat jouluksi valmistunut Prisman laajennus sekä elokuussa valmistunut Päivärannan K-Citymarket.

Pitkälahteen on avattu rautakauppa Kodin Terra sekä Matkuksen alueelle marraskuussa Ikano-konsernin kauppakeskus ja aiemmin keväällä IKEA-tavaratalo.

Posti Group 22  neliömetrin postikeskus Matkuksen yritysalueella, noin 14 km kaupungin keskustasta etelään, valmistui tuotantokäyttöön vuoden alkupuolella. Vuonna torin ja kauppahallin alle valmistui liiketiloja, jotka yhdistivät torin länsi-, etelä- ja itälaidat maanalaisella kauppakäytävällä. Samalla laajennettiin torin alla sijaitsevaa pysäköintilaitosta.

Kävelykatualue saatiin valmiiksi syksyllä Kauppahallin ulkoremontti valmistui marraskuussa [92] ja sisätilojen remontti toukokuussa Kauppahallin kyljessä aiemmin ollut kalahalli purettiin ja sen paikalle rakennettiin kahvilarakennus. Rakennusten korkeus kasvaa keskustassa sekä uudisrakentamisen että korotusten myötä. Täydennysrakentamista on tehty viime vuosina erityisesti sataman alueella. Tiivistyvän kaupunkirakenteen myötä myös pysäköintijärjestelyjä uusitaan. Maapohjaparkkipaikkoja on suunniteltu muutettavaksi parkkitaloiksi muun muassa Niiralan jääkiekkohallin yhteydessä.

Matkakeskuksen uudistushanketta edelsi vuosien kaavoitus- ja suunnittelutyö. Savilahdessa sijaitseva Kuopion tiedepuisto on kasvanut nopeaa vauhtia läpi koko luvun. Tiedepuistossa sijaitseva Technopolis Kuopio on nykyisin jo 3  työpaikan yhteisö. Savonia-ammattikorkeakoulun 12  neliömetrin tilat sijaitsevat nykyään Technopoliksen kiinteistössä. Savilahdessa opiskelee noin 2  ammattikorkeakouluopiskelijaa.

Työpaikkoja vuoden lopulla oli yhteensä 50  Työvoiman ulkopuolella olevien suurin ryhmä on eläkeläiset 25  henkilöä. Opiskelijoiden määrä on ollut vuodesta noin 10  Terveys- ja sosiaalipalvelut 10 , kauppa-, majoitus- ja ravitsemistoiminta 7 , julkinen hallinto ja koulutus 6 , hallinto- ja tukipalvelut 3 , rakentaminen 3 , teollisuus 3 , ammatillinen, tekninen ja tieteellinen toiminta 2 , kuljetus ja varastointi 2 , muut yhteiskunnalliset ja henkilökohtaiset palvelut 2 , informaatio ja viestintä 1 , maa-, metsä- ja kalatalous 1 , rahoitus ja vakuutus , kiinteistöala , kaivostoiminta, energia-, vesi- ja ympäristönhuolto sekä tuntematon Yhteensä yrittäjiä oli 3  Vertailukaupunkien kesken Kuopio sijoittuu työttömyyden osalta viidenneksi.

Kuopion työttömyys on koko maahan vertailtaessa alle keskitason. Kuopio on aina ollut ja on edelleen koulukaupunki. Yrjö Maunu Sprengtportenin perustama Suomen ensimmäinen maavoimien upseerikoulu [] — Haapaniemen sotakoulu nykyisessä Satamapuistossa — aloitti vuonna , suomenkielinen sokeainopetus alkoi Kuopiosta vuonna [] kuuromykkäinkoulu []. Minna Canthin voimakkaan panoksen myötä perustettiin ensimmäinen suomenkielinen Kauppakoulu vuonna , jonka johtokunnassa Canth toimi aina kuolemaansa vuonna saakka, sekä yliopistoon johtava Yhteiskoulu toisena, kuusi vuotta Helsingin jälkeen vuonna Nykyään kaupungissa on 40 peruskoulua 9  oppilasta [] ja Alavan koulu sairaalakoulu , 5 lukiota 2  opiskelijaa [] ja aikuislukio opiskelijaa [] sekä kansalaisopisto.

Esiopetuksen piirissä on oppilasta. Tärkeimmät ammatillisen ja korkeakoulutuksen oppilaitokset ovat Itä-Suomen yliopisto ja Sibelius-Akatemian Kuopion osasto, Pelastusopisto , Savonia-ammattikorkeakoulu sekä Savon ammatti- ja aikuisopisto. Lisäksi koulutusta tarjoaa muun muassa Palvelualan Opisto Kuopio , johon on yhdistetty myös Kuopion talouskoulu , sekä Kuopion konservatorio , Pohjois-Savon opisto ja Humanistinen ammattikorkeakoulu.

Toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa opiskelijoita on noin 4 , lukioissa 2 , ammattikorkeakouluissa 5  ja yliopistoissa 6  Kuopiolaisten koulutustaso on korkea. Yliopiston ja ammattikorkeakoulun tutkimuslaitosten lisäksi muun muassa Eviralla , Geologian tutkimuskeskuksella , Ilmatieteen laitoksella , Kansanterveyslaitoksella , Puolustusvoimilla , Työterveyslaitoksella , ja Valtion teknillisellä tutkimuskeskuksella on omat yksiköt Kuopion Savilahdessa sijaitsevassa tiedepuistossa.

Kuopion kaupunki tarjoaa asukkailleen ja elinkeinoelämälle toimivan palvelu- ja yhdyskuntarakenteen sekä hyvän elin- ja toimintaympäristön. Toimintaa suuntaa kestävä kehitys ja toisista välittäminen. Uudelle avoin kansainvälinen hyvinvointiosaamisen kaupunkiseutu.

Bio-, terveys- ja ympäristötieteet sekä niihin liittyvä teknologia erityisesti sensoriteknologia ja tietotekniikka. Terve Kuopio -hyvinvointihanke, Kuopion seudun hyvinvointi osaamiskeskus ja kansainvälisyys. Hallinto perustuu Balanced Scorecard-mallin mukaiselle kaupunkistrategialle. Puheenjohtajana toimii Antti Kivelä kesk. Monet Suomen eturivin kirjailijoista, poliitikoista, toimittajista sekä urheilijoista ovat lähtöisin Kuopiosta. Inkilänmäki  · Kettulanlahti  · Petonen  · Saarijärvi  · Saaristokaupunki.

Kuopio vaakuna sijainti Kuopion keskusta Puijon tornista nähtynä www. Kuopion väestönkehitys — Vuosi Asukkaita Kuopion Energia Kuopion kauppahalli Luettelo Kuopion julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä Nailonsukkamurhat Puijo.

Rissalan lentoturma Savolaiset Savonia-kirjallisuuspalkinto Savon Sanomat. Jarmo Pirhonen on Kuopion uusi kaupunginjohtaja Sunnuntaisuomalainen Savon Sanomat , Kuopion historia 1 , s. Väätäiset vannovat Vehmersalmen nimeen.

Kuopiolainen , , nro 4, s. Artikkelin verkkoversio pdf Viitattu Kuopion kaupungin tekninen virasto, Kuopion Saaristokaupunki — kasvusuuntana täydennysrakentaminen   pdf Saaristokaupungista tulee viiden sillan ja 14  asukkaan alue — Kuopio laajenee. Jalankulku-, joukkoliikenne- ja autokaupunki , s. Taajamien asukastiheys vuosina — Teoksen verkkoversio pdf viitattu 1. Teoksen verkkoversio pdf viitattu Lähes kaikki Kuopion lehtotyypit luokiteltiin uhanalaisiksi Savon Sanomat.

Tarkastuksen pitäjät esittivät, että Pohjois-Savoon Tavinsalmen hallintopitäjän alueelle Kuopionniemelle rakennettaisiin kirkko. Vuonna Kustaa Fincke ilmoitti kuninkaalle, että kirkko on valmis. Fincke esitti kuninkaalle itsenäisen kirkkoherrakunnan perustamista.

Kustaa Vaasa vahvisti tämän Kuopion kirkkopitäjä oli syntynyt. Mikael Agricola -juhlavuosi Kuopion evankelis-luterilaiset seurakunnat. Kuopiossa on 63 laattaa. Artikkelin verkkoversio pdf Viitattu 3. Kolme sukupolvea Saastamoisen perheyrityksessä. Kuopion kaupungin tekninen virasto. Saaristokaupungista tulee viiden sillan ja 14  asukkaan alue — Kuopio laajenee.. Artikkelin verkkoversio Viitattu 5. Kaupunkien, kauppalain ja taajaväkisten yhdyskuntain väkiluku vuosina — Kaupunkien, kauppalain ja taajavakisten yhdyskuntain väkiluku —

suomi kuopio com

Suomi kuopio com -

Pöytä on katettu -sarjamme tässä osassa laitoimme ensikertalaisen Kuopion Lamperilan kylälle lihaa etsimään. Muissa hankkeissa Wikimedia Commons Wikimatkat. Väätäiset vannovat Vehmersalmen nimeen. Maaninka liittyi Kuopioon vuoden alussa. Saaristokaupunki-hankkeessa on hyödynnetty monia uusia toimintamalleja.

Hieman ennen iltapäivä kolmea Savon Voiman verkkoalueella oli sähköttä noin asiakasta. Itä-Suomen poliisin mukaan 7 autoilijalle kirjattiin rikosilmoitus törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Kuopion kaupunki on laatimassa liikennevalojen yleissuunnitelmaa vuodelle Suunnitelman tavoitteena on määritellä liikennevaloliittymien kehittämisen periaatteet sekä kartoittaa toimenpidetarpeita tuleville vuosille.

Savon koulutuskuntayhtymän Muuruveden maatalous- ja puutarha-alan ammattikoulun sulkeminen on varmistunut, uutisoi YLE. Savon koulutuskuntayhtymän hallitus päätti asiasta eilen kokouksessaan.

Suomen neljänneksi suurin kotimainen energiapalveluyhtiö perustettu - Kuopion Energia ja Savon Voima mukana uudessa yhtiössä. Sisältää kuvan Katso Kuvat. Kuopion Hietasalon tekopohjavesilaitos käytössä huollon jälkeen - puhdistuten järviveden käyttö raakavetenä aiheuttanut makumuutoksia.

LähiTapiola Savolta euroa Savonialle. Kahvilavieras Tilla Martikainen näkee Kuopion keskustan tulevaisuuden valoisana. Sisältää kuvan Sisältää ääntä.

Ikävä ja pelko rakkaan puolesta on molemmin puolista kertovat Mari ja Jouni Korhonen, mutta luottamus toisiinsa ja usko rauhanturvaamisen tärkeyteen on vahva kuin peruskallio. Ylikersantti Jouni Korhonen toimi Malin pääkaupungissa Bamakossa kuljetusaliupseerina.

Toimittajana on Varpu Mäntymäki. Fengshui on tuhansia vuosia vanha kiinalainen ympäristöoppi, josta ammennetaan aineksia myös nykypäivän harmoniseen sisustukseen. Fengshuin sanotaan parantavan ja lisäävän ihmisen hyvinvointia. Kuopiolainen Riikka Pöntynen sai ensimmäisen kerran käteensä fengshuista kertovan kirjan vuonna odottaessaan perheen esikoista.

Kirja teki heti syvän vaikutuksen ja niinpä hän alkoi perehtyä oppiin tarkemmin. Nyt hän toimii itse koulutettuna fengshui-konsulttina ja antaa hyvin käytännöllisiä neuvoja kodin viihtyvyyden parantamiseksi. Yksitoistavuotias kuopiolainen Silmu Ståhlberg näyttelee Risto Räppääjää tulevassa elokuvassa Risto Räppääjä ja pullistelija.

Solar Filmsin ja Ricky Rapper Oy: Varpu Mäntymäki tapasi Helsingistä elokuvan tiedotustilaisuudesta palanneen Silmu Ståhlbergin. Nuorelle näyttelijälle tulee varsin kiireinen alkukesä, sillä hän näyttelee myös nuoren Juicen-roolin tekeillä olevassa Juice-elokuvassa. Miten aloittelijan on hyvä käynnistää polkujuoksutreeni?

Millainen treeni sopii ensimmäille viikoille, kun tavoitteena on kilometrin juoksu? Entä millaiset kengät on syytä laittaa jalkaan, kun metsässä on vielä lunta ja jäätä? Nyt mennään metsään huippusuunnistaja Hannu Airilan johdolla. Radio Suomen aamujuontaja Maija Ilmoniemen polkujuoksuprojekti Hannun valmennuksessa alkoi, ja sinäkin pääset treeniin mukaan tämän kevään aikana. Mukana matkalla myös urheilupsykologi Saara Grönholm. Sisarukset Armi ja Kiia Antikainen asuvat samassa talossa Kuopiossa ja jakavat toistensa ilot ja surut.

Miten näin hyvä ystävyys voi syntyä siskojen välille ja miten Kiia yllätettiin hänen syntymäpäivänään aamuradiossa? Kielenkäyttäjän kekseliäisyydestä on kiinni, miten hyvin löytää kuvaavia ilmaisuja. Nyt tarvitaan lauseisiin pisteitä ja "perseestä"-ilmaisun muuttamista. Maija Ilmoniemi ja Juhani Forsman haastattelevat nilsiäläistä äidinkielen ja kirjallisuuden opettajaa Maria Korkalaista suomen kielestä.

Kuopiolainen Sampo Jaakkola toteutti viime vuonna haaveen moottoripyörämatkasta Intiassa ja Nepalissa. Hän ajoi kahden kuukauden aikana kilometriä ilman matkasuunnitelmaa. Reissu oli todella vaativa, mutta monella tapaa opettavainen ja silmiä avaava. Kuopion pakkaspäivien yksi vetonauloista on musiikkikeskuksessa esitettävä Siinä esiintyvät taitavat nuoret sirkuksen harrastajat Kuopion Sirkuksesta yhdessä kaupungin sinfoniaorkesterin kanssa.

Kansanedustaja Markku Rossi kesk. Hallituspuolueen Markku Eestilä kok. Yle Savon kansanedustajatentissä puhutaan eduskunnan hyväksymästä rakenneuudistuksesta ja kuntien valtionosuuksista sekä arvioidaan sote-uudistusta ja eduskunnan syyskautta. Toimittaja on Jukka Eskanen. Toiset ovat erämiehiä ja toiset ovat enemmän kaupunkilaisia.

Pohjois-Savon vuoden erämies Matti Herd kertoo tarinansa, jossa luonnosta ammennetaan monipuolisesti. Vuokra-asuntoyhtiöistä yhteensä 18  vuokra-asuntoa suurimmat ovat kaupungin omistamat Niiralan Kulma Oy 5  ja Kuopas 1  Kuopiossa on yli 70 kaupunginosaa ja kylää [17].

Kuopio on tehnyt tunnetuksi itseään muun muassa kalakukolla , savon murteella sekä Puijolla. Kuopiolaisiin on liitetty määrite lupsakkuus , jolla tarkoitetaan hyväntahtoisuutta, leikkimielisyyttä ja elämästä nautiskelua. Kuopiolaisia on myös pidetty vääräleukaisina , jotka hakevat aina vaihtoehtoisia kielellisiä ilmaisuja sanomalleen. Kuopion tori on kaupungin kaupallinen keskipiste. Sen ympärille ovat keskittyneet muun muassa pankit , tavaratalot Anttila , Carlson ja Sokos sekä kauppakeskukset Aapeli , Minna , H-talo ja Sektori.

Itse torilla myydään jos jonkinlaista tavaraa, etenkin markkina-aikaan, mutta tunnetuimmat tuotteet lienevät muun muassa kalakukot ja lihapiirakat. Kuopion keskustassa sijaitsevat Kuopion museo ja Kuopion taidemuseo. Valtakunnallisesti merkittävä Suomen ortodoksinen kirkkomuseo on keskustan läheisyydessä Ison hautausmaan vieressä. Kuopion tuomiokirkko ja J. Snellmanin puisto muodostavat ympäristöllisesti yhtenäisen kokonaisuuden.

Kuopiossa sijaitsee myös autonomian aikaan rakennettu Pyhän Nikolaoksen katedraali , joka toimi Suomen ortodoksisen kirkon pääkirkkona vuosina Tanssiteatteri Minimi palkittiin vuoden teatterina. Kuopion kaupunginteatterin perusparannuksen yhteydessä valmistui kaksi uutta katsomoa: Teatterin ulkopuolelle rakennettiin ulkoilmanäyttämö.

Uudistunut teatterirakennus avattiin elokuussa Kuopiossa on eri puolille kaupunkia kiinnitetty muistolaattoja. Niitä on enemmän kuin missään muussa suomalaiskaupungissa, 63 kappaletta, minkä lisäksi ulkotiloissa on muita julkisia taideteoksia ja muistomerkkejä vielä 59 kappaletta.

Laattojen isänä pidetyn kanslianeuvos Heikki Viitalan aikana, alkaen luvulta, laattoja pystytettiin jopa 50 kappaletta. Sarka — Luova Pohjois-Savo hankkeen vuonna tehdyn yrityskartoituksen mukaan Kuopiossa toimi tuolloin luovan alan yritystä , kun koko Pohjois-Savossa niitä toimi yhteensä Kuopio on perinteikäs urheilukaupunki. Kaupungin urheiluelämä on varsin pitkälle keskittynyt Väinölänniemen stadionin , Kuopion keskuskentän aik. Magnum Areena , Niiralassa sijaitsevan jäähallin sekä Puijon ympärille.

Nilsiän ja Kuopion kaupunkien yhdistyessä 1. Kuopiossa on myös Kuopio-halli sekä karting -rata, joka sijaitsee Neulamäessä. Kuopion ravirata on Sorsasalon kaupunginosassa.

Valtatie 5 kulkee moottoritienä kaupungin etelärajalta Vehmasmäestä aina Siilinjärvelle saakka. Ensimmäinen osa moottoritietä, keskustasta Päivärantaan valmistui , ja toinen osa moottoritietä Hiltulanlahti — Vehmasmäki on vuodelta Lisäksi tie on ainoa yhteys Kuopiosta pohjoiseen.

Rinnakkaistie, jota käyttävät myös hitaat ajoneuvot, valmistui moottoritien eteläpuolelle. Rautatie Päivärannan ja Vuorelan välillä sijoittuu moottoritien ja rinnakkaistien väliin. Junaliikennettä palvelee Savon rata , jota pitkin on suorat yhteydet Helsingin, Oulun ja Turun suuntiin. Lisäksi on hyvät vaihtoyhteydet Pieksämäen kautta länteen ja itään Jyväskylä, Tampere, Turku, Joensuu. Syksyllä valmistunut Kerava—Lahti-oikorata yhdessä VR: Yöjunia ei Kuopiossa ole matkustajakäyttöön tarjolla.

Helsingin ja Kuopion välillä kulkee kuitenkin useita yölinja-autovuoroja. Lisäksi Helsingistä Pieksämäelle kulkee maanantaista perjantaihin yöpikavuoro, jolta on Pieksämäellä varhainen jatkoyhteys Kouvola—Rovaniemi-pikajunalla Kuopioon. Linja-autoliikennettä Kuopiosta suuntautuu runsaasti Savon ja Pohjois-Karjalan lähikaupunkeihin sekä Jyväskylään ja Kajaaniin. Poikittainen pikavuoro Joensuun ja Vaasan välillä kulkee päivittäin Kuopion, Viitasaaren ja Seinäjoen kautta molempiin suuntiin. Näiden lisäksi linja-autoliikenne suuntautuu tiheästi myös Helsinkiin ja Ouluun.

Kuopion lentoasema Rissala sijaitsee 14 kilometrin päässä Siilinjärvellä. Kentältä on päivittäin useita vuoroja Helsinkiin ja lisäksi paljon lomaliikennettä. Kuopiossa on matkustajasatama , josta on kesäisin liikennettä Heinävedelle ja Savonlinnaan sekä paikallisristeilyitä. Kuopion matkustajasatama oli aiemmin tunnettu sisävesihöyrylaivoistaan, mutta nykyään kaikki Kuopiosta vakituisesti liikennöivät sisävesilaivat ovat dieselmoottorialuksia.

Kuopiosta liikennöivät kesäisin muun muassa seuraavat alukset: Kumpusaaressa on syväsatama, josta rahtiliikennettä Saimaan kanavan kautta Itämerelle. Lisäksi satamatoimintaa on Sorsasalossa. Kelloniemen öljysatama on jäänyt pois käytöstä öljykuljetukset kielletty sisävesillä. Paikallista linja-autoliikennettä hoitaa Kuopion liikenne Koiviston Auto.

Paikallisliikenteen bussit liikennöivät laajasti myös Siilinjärven asuinalueilla. Osan Siilinjärvelle suuntautuvasta paikallisliikenteestä hoitaa Pohjolan Liikenne. Vuonna Kuopiossa ilmaistiin kiinnostusta lähijunaliikennettä kohtaan. Jos suunnitelmien mukainen lähijunaliikenne toteutuisi, se kattaisi laajimmillaan välin Iisalmi — Pieksämäki. Tosin näin laajalla yhteysvälillä kyseessä olisi pikemminkin taajamajunaliikenne.

Pelkästään Kuopion kaupungin ja sen lähialueet kattava liikenne on kuitenkin asukastiheyden ja rautatie - sekä asema infrastruktuurin nykyisen kunnon ja tulevaisuuden investointitarpeiden johdosta todennäköisempää. Kuopiossa on asukasta yhtä taksia kohden.

Kuopion elinkeinorakenne on erittäin monipuolinen. Kuopiossa on yhteensä noin 5  yritystä ja yhteisöä, joista yli käy kauppaa myös ulkomaille. Työpaikkoja on 48  Merkittävä rooli kuopiolaisen elinkeinoelämän kehittämisessä on Kuopion kaupungin yrityspalvelulla. Yrityspalvelu edesauttaa Kuopiossa toimivien yritysten kehittymistä ja parantaa yritysten toimintaympäristöjä.

Toimintaympäristöjen kehittämisessä keskeisintä on tontti- ja toimitilatarjonnan parantaminen. Matkailulla on suuri merkitys Kuopion elinkeinoelämälle. Majoitus- ja ohjelmapalveluiden järjestäminen antaa monelle työpaikan. Rauhalahden leirintäalue on yksi osoitus kuopiolaisesta osaamisesta. Se on maamme ainoa viiden tähden leirintäalue. Kuopiossa toimii Kuopion Yrittäjät , Savon Yrittäjien paikallisyhdistys. Merkittävimpiä viimeaikaisia yrityshankkeita ovat Honeywellin Suomen toimintojen keskittäminen Kuopioon, Ark Therapeuticsin geenilääketehtaan valmistuminen, Bella-Veneiden rakentama veneteollisuuden keskittymä Marine Park Siikaniemeen sekä Junttanin vuoden lopussa Kylmämäkeen valmistuneen 15 miljoonan euron kokoonpanotehtaan rakentaminen.

Junttanin nykyisen tehtaan tontille Särkilahteen tulee tilat isolle kauppakeskukselle. Savoconin ja TKD Suomen 11 miljoonalla eurolla ostamalla 9,7 hehtaarin tontilla on rakennusoikeutta 58  neliömetrille. Yrityskaksikko aikoo panostaa kohteeseen yhteensä noin 40 miljoonaa euroa. Vähittäiskaupan investoinneista merkittävimmät ovat jouluksi valmistunut Prisman laajennus sekä elokuussa valmistunut Päivärannan K-Citymarket.

Pitkälahteen on avattu rautakauppa Kodin Terra sekä Matkuksen alueelle marraskuussa Ikano-konsernin kauppakeskus ja aiemmin keväällä IKEA-tavaratalo. Posti Group 22  neliömetrin postikeskus Matkuksen yritysalueella, noin 14 km kaupungin keskustasta etelään, valmistui tuotantokäyttöön vuoden alkupuolella.

Vuonna torin ja kauppahallin alle valmistui liiketiloja, jotka yhdistivät torin länsi-, etelä- ja itälaidat maanalaisella kauppakäytävällä. Samalla laajennettiin torin alla sijaitsevaa pysäköintilaitosta. Kävelykatualue saatiin valmiiksi syksyllä Kauppahallin ulkoremontti valmistui marraskuussa [92] ja sisätilojen remontti toukokuussa Kauppahallin kyljessä aiemmin ollut kalahalli purettiin ja sen paikalle rakennettiin kahvilarakennus.

Rakennusten korkeus kasvaa keskustassa sekä uudisrakentamisen että korotusten myötä. Täydennysrakentamista on tehty viime vuosina erityisesti sataman alueella.

Tiivistyvän kaupunkirakenteen myötä myös pysäköintijärjestelyjä uusitaan. Maapohjaparkkipaikkoja on suunniteltu muutettavaksi parkkitaloiksi muun muassa Niiralan jääkiekkohallin yhteydessä. Matkakeskuksen uudistushanketta edelsi vuosien kaavoitus- ja suunnittelutyö. Savilahdessa sijaitseva Kuopion tiedepuisto on kasvanut nopeaa vauhtia läpi koko luvun. Tiedepuistossa sijaitseva Technopolis Kuopio on nykyisin jo 3  työpaikan yhteisö.

Savonia-ammattikorkeakoulun 12  neliömetrin tilat sijaitsevat nykyään Technopoliksen kiinteistössä. Savilahdessa opiskelee noin 2  ammattikorkeakouluopiskelijaa. Työpaikkoja vuoden lopulla oli yhteensä 50  Työvoiman ulkopuolella olevien suurin ryhmä on eläkeläiset 25  henkilöä. Opiskelijoiden määrä on ollut vuodesta noin 10  Terveys- ja sosiaalipalvelut 10 , kauppa-, majoitus- ja ravitsemistoiminta 7 , julkinen hallinto ja koulutus 6 , hallinto- ja tukipalvelut 3 , rakentaminen 3 , teollisuus 3 , ammatillinen, tekninen ja tieteellinen toiminta 2 , kuljetus ja varastointi 2 , muut yhteiskunnalliset ja henkilökohtaiset palvelut 2 , informaatio ja viestintä 1 , maa-, metsä- ja kalatalous 1 , rahoitus ja vakuutus , kiinteistöala , kaivostoiminta, energia-, vesi- ja ympäristönhuolto sekä tuntematon Yhteensä yrittäjiä oli 3  Vertailukaupunkien kesken Kuopio sijoittuu työttömyyden osalta viidenneksi.

Tarkastuksen pitäjät esittivät, että Pohjois-Savoon Tavinsalmen hallintopitäjän alueelle Kuopionniemelle rakennettaisiin kirkko. Autoliikenne alkoi tuolloin rajoitetusti Kuopiossa, suomi kuopio com. Helsinkiin  km Iisalmeen 81 km Ivaloon  km Joensuuhun  km Jyväskylään  km. Petosen ja keskustan yhdistävän Saaristokaupungin rakentaminen alkoi vuonna ja se jatkuu vuoteen saakka. Minna Canth ja Kuopion uudet koulut. Ensimmäisen komennuksen hän suoritti Etelä-Libanonissa luvun lopulla ja pian sen jälkeen uudelleen samassa kohteessa. Nahkapaperi on syksyn mielenkiintoinen uutuus materiaali.

0 thoughts on “Suomi kuopio com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *